Välkommen! I en djungel av bakbloggar vill vi göra en blogg med det vi saknat hos andra. Här vill vi att ni ska känna er som hemma, hitta inspiration och roliga tips. Från det allra enklaste till det lite mer avancerade. Vi kommer inte bara att visa det vi lyckas med utan även det vi misslyckas med, så ni slipper gå i samma fälla. Vi har även lite smått börjat baka på beställning. Så hör av er om ni hittar något ni gillar:)


/Annett & Sofia



onsdag 28 november 2012

Ronneby pepparkakor

Helt enkelt den bästa och godaste degen jag har provat! Har tom övergett min kära mormors gamla recept för det här. Kaffet och citronen tar inte över, utan förstärker bara kryddigheten. Stor fördel är att degen är utan grädde eller mjölk, och står sej så länge som ditt smör har hållbarhetsdatum! Mysigt att baka lite då o då, om degen finns kvar i kylen, den har ju en tendens att krympa ;)
Med detta recept tjuvstarar jag vår adventskalender här på bloggen!  Med början på lördag har vi inlägg varje dag ända fram till julafton. Hoppas vi kan ge er bra tips på goda saker att fylla skafferierna med!
Har du inte lagt till Kalasmammorna på din blogglista eller Bloglovin, så har vi nu öppnat en facebooksida som heter "Kalasmammorna, blogg". Gilla så får du senaste inlägget i nyhetsflödet, dela gärna om du vill att dina vänner ska hitta vår lilla bakblogg =)


Ronneby pepparkakor

Ca 250 st

Deg

3 dl strösocker

2 dl ljus sirap

1 dl starkt kaffe

4 tsk malen kanel

1 ½ msk malen ingefära

1½ tsk malen kryddnejlika

300 g smör

Finrivet skal av 1 citron

15 dl (900g) vetemjöl

1 msk bikarbonat

Blanda socker, sirap, kryddor  och kaffe i en kastrull och koka upp. Slå den heta blandningen över smöret i en stor bunke. Rör till smöret smält och fortsätt röra då och då tills smeten är avsvalnad och krämig.

Tillsätt det rivna citronskalet.

Blanda mjöl och bikarbonat och tillsätt smeten. Arbeta ihoptill en deg och och knåda den smidig på mjölat bakbord eller i en assistent. Vira in i plastfolie och låt vila i kylen tills nästa dag, gärna längre.

Kavla ut degen och stansa ut kakor i önskade former. Grädda i mitten av ugnen  i 200 grader i 8-10 minuter.

Receptet kommer från Mia Öhrns fantastiska julbok "Julens godsaker"
Underbara degskålen finns givetvis inne hos mej på Ditt Skafferi... 
/Annett
 

onsdag 21 november 2012

Doptårta för Karl!

I helgen var det dax för våra vänners lille Kalle att döpas! Det blev inga revolutionerande fyllningar....Vitchokladfluff och skivade jordgubbar. Ville inte att det skulle bli för sött. men sen ville jag inte att den skulle bli för låg. Så så här fick det bli:
Understa lagret har skivade jordgubbar med vitchokladfluff på och ett  lager med mörkchokladfluff
(Fluff = 180g choklad, 3 dl grädde som värms till chokladen smält, kyls helt och vispas sedan upp!, se fler recept på fluff i listan!)
Spacklad (och spritsad) med vitchokladsmörkräm och täckt med ljusblå marsipan. Prickarna är i vit sockerpasta. Översta lagret fick ett lager jordgubbar och ett vitchokladmousse, täcktes med vit sockerpasta från Wilton. Blå prickar, bokstäver och bebisen på filten är också i sockerpasta.
Översta tårtan är på en tårttallriksom är klippt precis i kanten på tårtan, sen stack jag ner 3 sugrör i den understa tårtan, så att den fick lite stöd. Undertårtan är 26 cm och över 20 cm, Den räckte till 15 personer och halva undertårtan var över =) Så räkna lätt till 20 personer!
Nu börjar det närma sej advent och för att du inte ska missa Kalasmammornas adventskalender föreslår vi att du följer oss, så får du mail när vi gör nya inlägg! Massa julpyssel, recept, tips och säkert nån tävling!
/Annett

söndag 11 november 2012

Manchester United-tårta




Då var det dags för en ny fotbollstårta. Det var mitt kusinbarn Fabian som önskade sig en Manchester United tårta. Han såg den jag gjorde för några månader sedan och ville gärna ha något liknande.
Denna tårta fyllde jag med tobleronefluff och hallonmousse. Sedan spacklade jag den med vitchokladsmörkräm. Bottnarna som smakade choklad använde jag detta recept till.
Tårtan täcktes sedan med röd marsipan och vit, svart och gul sugarpaste.

Recept tobleronefluff:

3dl grädde
180g toblerone

Gör så här:
1. Värm grädden men låt den inte koka.
2. Hacka chokladen och häll ner den i grädden.
3. Rör tills chokladen smält.
4. Låt stå kallt i kylskåp, minst´5 timmar gärna över natten
5. Vispa upp till önskad konsistens.

/Sofia

torsdag 8 november 2012

Goda höst cupcakes

Det är inte kalas jämt när det ska bakas....de här cupcakesen var till ett begravningskaffe. Efter en begravning behövs något riktigt gott och bästa Mia, som beställde dom ville absolut inte att de skulle vara torra o tråkiga inuti.
Så det fick bli saftiga amerikanska chokladmuffins, med nutella och creamcheese fyllning och en marängsmörkräm på det!
Amerikanska chokladmuffins
~ 12 normalstora
4 dl vetemjöl
2 dl socker
4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl kakao
1 ägg
3 dl mjölk
1 dl olja

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda vetemjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker, salt och kakao i en skål. Blanda gärna med gaffel så att allt blandas riktigt ordentligt. Vispa ägg, mjölk och olja för hand eller med elvisp), i cirka 1 minut. Blanda i mjölblandningen tillsammans med äggsmeten, rör om tills allt har blandats ordentligt. Tillsätt eventuellt hackad choklad i smeten (eller strö över efter att du har klickat ut smeten i muffinsformar). Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
Nutellan rörde jag bara ut med lite creamcheese för att den skulle gå lättare att spritsa i muffinsen.
Cupcakesen dekorerades sen med sockerpasta, färgad med Wiltons orange pastafärg, sprayade med bronze och mjuka stora guldpärlor. Allt från Ditt Skafferi!
Behöll en själv och det var faktiskt den godaste på länge....men det är viktigt att låta cupcakes med smörkräm stå framme en stund så inte frostingen är hård!
/Annett
 
 
 

tisdag 6 november 2012

Mussepigg tårta

Vincent önskade sej en Musse Pigg-tårta på 2 årsdagen! Efter lite research hittade jag en fin variant. Jag bestämde mej för att helt enkelt göra en rund botten , 2 öron av rosti-ringarna och sen bygga på lite haka.... När jag la emellan bottnarna såg allt fint ut...
 

 
Chokladmousse och jordgubbsmousse emellan....
Lite lat ikväll så jag orkar inte skriva ut recepten! Musse spacklades sedan med marängsmörkräm. Jag började sen att sätta fast den röda kanten. Sen kom den svåra biten. Jag hade ritat upp ansiktet efter förlagan, men det var lite klurigt att få kanterna snyggaspeciellt mellan ansiktsfärgen och det svarta. Kanten fick en rullad "list" och Musses kantlinjer till mun och ögon är också rullade. Men med facit i hand skulle jag gjort större öron, med bredare mellanrum och skurit bottnarna så ansiktet blir bredare, eftersom ansiktsfärgen lurar ögat lite och gör honom mer långsmal.
Får jag chansen igen blir det nog ett buttercream transfer istället....vi får se!