Välkommen! I en djungel av bakbloggar vill vi göra en blogg med det vi saknat hos andra. Här vill vi att ni ska känna er som hemma, hitta inspiration och roliga tips. Från det allra enklaste till det lite mer avancerade. Vi kommer inte bara att visa det vi lyckas med utan även det vi misslyckas med, så ni slipper gå i samma fälla. Vi har även lite smått börjat baka på beställning. Så hör av er om ni hittar något ni gillar:)


/Annett & Sofia



torsdag 23 augusti 2012

Marängtårta med vildhallon & blåbär!


En smarrig sommartårta som är en riktig sockerbomb:) Jag bakade en marängbotten efter ett recept som jag hittat på little dessert, sen kokade jag en kräm som hör till ett recept på Rice krispies tårta som jag fått av min kusin. Sen på med grädde och lite överblivna vildhallon och blåbär, skulle egentligen vara lite mer bär men det var vad jag hade hemma. Tårtan föll verkligen min sambo i smaken och hade strykande åtgång:)

Marängbotten:
2st äggvitor
1½dl socker

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Vispa äggvitorna tills de börjar skumma.
3. Tillsätt sockret, lite i taget.
4. Vispa till det blivit en fast massa som kan vändas upp och ner utan att rinna ut.
5. Stryk ut marängen på en plåt med bakplåtspapper i en rund form.
6. Grädda i ugnen i ca 1 timme.
7. Låt svalna och bygg upp en tårta!

Kräm:
3st äggulor
3/4dl socker
3/4msk mjöl
3/4dl grädde
100g smör
3/4tsk vaniljsocker

1. Koka upp äggulor, socker, mjöl och grädde på svag värme tills det tjocknar.
2. Tag av från plattan och rör i smör och vaniljsocker.
3. Låt svalna.

Bred krämen över marängbotten och vispa 3dl grädde och spritsa över tårtan. Lägga på ett par dl bär av valfri sort:) Sen är det bara att mumsa på!

/Sofia

söndag 19 augusti 2012

Rabarber vitchoklad vanilj cupcakes!



Min kära svägerska fyller 40 år imorgon och har beställt 30st cupcakes för att ta med till sitt jobb:) Inspirerad av bröllopstårtan förra helgen så föreslog jag samma kombination rabarber och vit choklad. Sökte lite bland bakbloggarna och hittade detta recept på Heavenly cupcake. Brukar ofta ändra lite på recepten jag hittar men detta följde till punkt och pricka. Eftersom hon valde de svarta formarna med vita prickar fick det bli svarta blommor gjorda i sugarpaste som dekoration. Målade blommorna med ätbar silverfärg och satte dit en silverfärgad sockerpärla:)





Vaniljcupcakes:
100g smör, osaltat
1 1/4dl socker
2st ägg
1/2dl mjölk
1tsk vaniljsocker
1/4tsk salt1
1/4tsk bakpulver
2 1/2dl vetemjöl

1.Låt smöret bli rumsvarmt.
2.Vispa det mjukt och krämigt tillsammans med sockret.
3.Tillsätt ett ägg i taget och vispa noga mellan varje. Tillsätt mjölken.
4.Sikta ner vetemjöl, salt, bakpulver och vaniljsocker. Använd en slickepott och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
5.Ställ pappersformar i en muffinsplåt och fyll till cirka hälften. Smeten räcker till cirka 12st normalstora cupcakes. Grädda i 175 grader i 20-25 minuter. De är klara när en sticka kommer ut ren. Ta upp dem ut plåten direkt, annars kan pappersformarna missfärgas. Låt svalna helt på galler.

Vit chokladfyllning:
200g cream cheese
100g vit chokladSmält chokladen.
1.Vispa ner cream cheesen tills det är en jämn, slät kräm.
2.Gröp ur ett hål i varje muffins med en äppelurkärnare eller liten kniv.
3.Spritsa i lite fyllning och ställ att kallna i kylskåpet. Var noga med att inte göra hål ända ner till botten på cupcakesen utan lämna en "botten" så inte fyllningen rinner ut när man ska äta dem sen.

Swiss Meringue Rhubarb Buttercream:
3 1/3dl rabarber
1/2dl vatten
1dl syltsocker

4st stora äggvitor (eller 120g)
2 1/4dl socker
250g smör
1tsk vaniljsocker

1.Börja med att skölja och skiva rabarber i småbitar.
2.Lägg i en gryta tillsammans med vatten och syltsocker. Koka tills rabarbern mjuknat.
3.Mixa till en slät kräm med mixerstav och ställ åt sidan för att kallna helt.
4.Innan du börjar kan det vara en god idé att plocka fram alla ingredienserna så att du har dem tillgängliga. Dela smöret i kuber, ungefär lika stora som en matsked, och lägg dem på en tallrik för att bli rumsvarma.
5.Du ska vispa äggvitorna och socker över vattenbad. Se till att vattnet i grytan under INTE når botten på skålen du ställer på. Då kokas äggvitan och blir förstörd. Börja värma vattnet tills det puttrar. Det ska inte stormkoka. Se också till att det inte är några fettrester i skålen du ska använda. Allra bäst är metallskålar eller glasskålar för detta. För att vara på den säkra sidan kan du ta lite pressad citronsaft på ett hushållspapper och gnida insidan av skålen med det. Knäck äggen försiktigt och var noga med att inte få med någon gula ner i bunken. Blanda ner sockret. Ställ skålen med ägg och socker över kastrullen med lätt kokande vatten. Stoppa ner en godistermometer (alltså en digital gjord för matlagning och bakning). Vispa hela tiden, du behöver inte oroa dig för att det inte blir stelt, det ska det inte bli än. Skrapa ner sockret från kanterna av skålen så att allt socker löser sig.
6. När äggvitan nått 60 grader tar du av skålen från värmen.Antingen häller du över blandningen i en mixen, typ Kitchen Aid eller så vispar du med elvispen. Vispa de varma äggvitorna tills skålen blivit ljummen/kall och det blivit en tjock, glansig maräng som bildar styva toppar när du tar bort vispen.
7. Nu kan det vara bra att ha lite hjälp om du använder elvisp. Kuberna med rumsvarmt smör ska tillsättas en i taget. De ska bli helt uppblandade i marängen innan du stoppar ner nästa. Ett bra tips är att räkna till 15 mellan varje. När allt smör är tillsatt ser det inte alls speciellt trevligt ut i skålen. Det ser mest ut som en grynig massa. Men, det är ingen fara! Fortsätt att vispa på medelhög hastighet i några minuter. Om inte bunken är helt kall när du tar på den nu eller om frostingen inte går ihop, ställ den en kvart i kylskåpet och prova igen. Det tar en stund så ge inte upp!
8.När frostingen går ihop och blir mjuk, krämig och glansig tillsätter du vaniljsocker och rabarberkompott. Vispa tills allt blandat sig ordentligt. Fyll en spritspåse med frostingen och spritsa på cupcakesen.

/Sofia

söndag 12 augusti 2012

Bröllopstårta med rosor!



Då var det dags för sommarens tredje bröllopstårta då vi fick förtroendet att baka tårtan till min jobbarkompis Tottes och hans fina Emmas bröllop.
Jag bakade ju några provtårtor till dem så de fick prova några olika smaker och valet föll på en tårta fylld med rabarbermousse och vitchokladmousse. Tårtan är spacklad med marängsmörkräm och täckt med vit marsipan. Utseendet på tårtan skulle vara ganska stilrent med blekrosa rosor och ett blekrosa pärlband. För att tårtan även skulle få en fin effekt inuti färgade vi tårtbottnarna blekrosa och även marängsmörkrämen.

Vi bakade även en liten tårta till tre allergiker(laktos och nötter)som vi tyvärr inte har någon bild på, men den täckte vi med ljusrosa sugarpaste och dekorationerna var vita och likadana som på bröllopstårtorna:) Det tråkiga med den tårtan var att när vi kom fram till festen och skulle leverera tårtan började sugarpasten smälta. Vilket aldrig har hänt förut, gissa om vi fick panik då:( Vi fick improvisera och försöka fixa den så gott det gick, hoppas bara att den höll ihop någorlunda tills de skulle äta av den. Nu är vi en erfarenhet rikare, även om vi helst klarat oss utan den erfarenheten. Bröllopstårtorna var iallafall lika fina som när vi åkte hemifrån:) Nu håller vi bara tummarna för att de var goda också!



Rabarbermarmelad:
500g raberber
500g Syltsocker
ev. vatten
1 msk vaniljsocker

1. Skölj och dela rabarberna i småbitar.
2. Koka upp och tillsätt eventuellt lite vatten för att inte marmeladen ska bli alltför fast.
3. Tillsätt vaniljpulver efter smak och låt koka med. Koka marmeladen i cirka 20 minuter eller tills raberberbitarna är mjuka och mosiga.
4. Mixa marmeladen för att få så få bitar som möjligt. En så jämn marmelad som möjligt är alltså att föredra. Marmelad som blir över efter att du gjort moussen kan du hälla upp i en väl ursköljd burk och spara i kylskåpet.

Rabarbermousse:
3dl vispgrädde
1 äggula
1dl rabarbermarmelad

1. Vispa grädden.
2. När det nästan är klart, tillsätt en ägggula och vispa till en fast kräm.
3. Rör försiktigt ner rabarbermarmeladen tills allt blandat sig ordentligt.

Vit chokladfluff:
3dl grädde
180g vit choklad.

1. Värm grädden, den får inte koka.
2. Lägg i vit choklad och rör om tills den smält.
3. Låt svalna i kylen över natten och vispa sedan upp den till önskad konsistens.



Tårtställningar finns att hyra i Ditt Skafferi, därifrån kommer även marsipan, sockerpasta, pastafärg mm....

Denna fina respons fick vi från brudparet: " Åååhh tack tack tack för den superfina tårtan!!:) den kunde inte bli finare eller godare:) tack snälla!!! Jag håller med, vi kommer att rekommendera Er :) "

/Annett & Sofia

lördag 11 augusti 2012

1-års tårta med blåbär och vit chokladmousse.


Lille Ville blev 1 år för ett par veckor sedan, detta firades i dagarna 2 med vänner och familj! Eftersom vi tillbringat veckan i blåbärsskogen och Ville älskar blåbär så fick det givetvis bli det i och på tårtan. Jag hyr ut en kakform som är en 1:a i butiken. När Alice fyllde 1 fick vi skära och mixtra fram en 1-tårta, men den här blev lite snyggare =)
Dag 2 blev det samma fyllning men rund tårta istället.
Fyllningen var en massa blåbär och grädde =) och lite gelatin-pulver. Inget recept denna gång....Sedan spacklade jag tårtan med vit chokladfluff. Jag värmde upp 3 dl grädde till 180g vit choklad. Bröt chokladen i bitar och hällde över den varma grädden. Rör runt och vänta till all choklad är smält, ställ sedan i kylen minst 5 timmar. Sedan vispade jag bara upp grädden som vanligt. Den blev fast och bra att spritsa med!

torsdag 9 augusti 2012

Citronchokladmousse!


Jag skulle göra en dessert som passade till någon som inte ska äta för mycket socker och hittade det här receptet på en blogg som heter Kedjegatan. Givetvis innehåller chokladen socker men det är ju inget extra tillsatt socker iallafall. Eftersom jag gillar sötsaker var jag lite skeptisk men jag måste säga att moussen blev väldigt god. Framförallt blev jag väldigt nöjd med konsistensen, den blev väldigt bra. jag serverade desserten tillsammans med färska vildhallon, blåbär och smultron. Man kan ju givetvis använda mörk choklad utan smak eller med någon annan smak.

Citronchokladmousse:
3 ägg
3 dl grädde
100g Marabou 70% Cocoa lemon

1. Dela vitorna från gulorna i varsin skål. Vispa vitorna hårt.
2. Vispa grädden hårt. Ta av lite om du vill ha grädde som garnering.
3. Smält chokladen i vattenbad.
4. Vispa sedan upp gulorna och rör i chokladen.
5. Rör ihop blandningen med grädden.
6. Vänd till sist i de hårdvispade äggvitorna försiktigt med slickepott och sleva upp i portionsformar. Moussen räcker till 5 portioner.
7. Ställ i kylen ca 2 timmar
8. Jag garnerade med lite hackad choklad och en blomma i sugarpaste.

/Sofia

söndag 5 augusti 2012

Banancupcakes med Nutellafrosting!


Om man gillar sötsaker är denna kombination definitivt något att satsa på:) Inte mina vackraste cupcakes direkt men mycket smarriga. Receptet på cupcakesen kommer från boken 500 muffins och receptet på Nutellafrostingen hittade jag på Bengtssons baksida.

Banancupcakes:
225g rumsvarmt smör
2½dl socker
3 3/4dl vetemjöl
4 ägg
1krm muskotnöt
1½ mosad banan

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa samman smör, socker, mjöl, ägg och muskot i en stor skål med elvisp till en slät smet i ca 2-3 minuter.
3. Rör ner mosad banan och blanda väl.
4. Placera muffinsformar i en muffinsplåt och skeda smet i formarna. Eftersom det inte är något bakpulver i får man ta ganska mycket smet i formarna. Receptet räcker till 18 normalstora muffins.
5. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.


Nutellafrosting:
50g mjukt smör
100g färskost
2dl mjuk nutella
2dl florsocker

Blanda ihop allt till en jämn smet. Låt eventuellt stelna lite i kyl innan du spritsar på. En sats räcker till ca 10st cupcakes

/Sofia

torsdag 2 augusti 2012

Saft på röda vinbär

Vinbär är en tacksam buske att ha om man vill odla lite gott i sin trädgård. Här hemma finns den i överflöd, kan man säga! Men det är ju sååå gott med vinbärssaft =)

För några år sen jobbade jag på ett underbart cafe som hette Lustfyllt, i Habo. Finns tyvärr inte längre, men jag lärde mej jättemycket om bakning och annat under den tiden. Bla att en sån här "saftmaja" (finns ofta på loppis för några 10-or) kan man inte vara utan!


Bären läggs i en sil-behållare i den stora grytan, i den lilla behållaren under fyller man på vatten. När vattnet kokar kommer ångan upp i ett hål i mitten och bären förångas och släpper ifrån sej saften, som rinner ut genom slangen!
Sen är det bara att koka upp den koncentrerade och supernyttiga saften med önskad mängd socker och ev lite konserveringsmedel. Jag brukar hälla upp en del på små plastflaskor och frysa in, då vet jag att den håller sej och vi har saft hela vintern.
Men några flaskor blir fin-flaskor och en uppskattad present när man går bort! Eftersom jag säljer den goda La Mortaucienne-läsken i Skafferiet så har vi en del fina flaskor som är perfekta till det! Nu blir det de svarta vinbären som hamnar i grytan =)
/Annett